Uitvoering ledlampenproject moet resulteren in vermindering Staatskosten

Uitvoering ledlampenproject moet resulteren in vermindering Staatskosten

07-10-2021

“Het ledlampenproject is ontwikkeld met als doel, het energieverbruik door straatverlichting  te verminderen en daarmede een besparing op de energiekosten in de staatsbegroting te bewerkstelligen. De kosten van straatverlichting zullen met dertig procent omlaag worden gebracht.” Dit gaf waarnemend directeur Energie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Thelma Douglas-Pinas aan tijdens de soft launch van het Street Lighting Retrofit and Advanced Metering Infrastructure Project op woensdag 29 september 2021. In het bijzijn van de districtscommissaris van het bestuursgebied Paramaribo Noord Oost Ricardo Bhola, Technisch directeur van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS), Marcel Eijndhoven, ressortraadsleden, functionarissen en enkele bewoners, is nabij de speeltuin aan de Mangrovestraat te Beekhuyzen, symbolisch de eerste ledlamp in gebruik genomen.

Met de uitvoering van het ledlampenproject zal volgens NH- directeur, Thelma Douglas- Pinas, ook worden bijgedragen aan het principe van energy -efficiency. Douglas verwijst naar de wereldwijde trend op dit gebied. De overschakeling naar de spaarlampen zal volgens DC Bhola resulteren in een verminderde brandstofverbruik met de reductie van broeikasgassen tot gevolg. De afname in dieselverbruik, brengt volgens Technisch directeur Marcel Eijndhoven ook de kosten van brandstof omlaag.

Het streven is om het overheidsproject dat in samenwerking met de EBS wordt uitgevoerd binnen acht maanden af te ronden. Daarop zal het EPAR-gebied (Paramaribo, Para, Wanica, Saramacca, Commewijne) en ook Brokopondo, volledig van led straatverlichting zijn voorzien. Het Street Lighting Retrofit and Advanced Metering Infrastructure Project, ook wel het CDB II- project, is gefinancierd door de Caribbean Development Bank (CDB).