Ruim 60 huishoudens te Moiwana van 1x24 uur stroom voorzien

Ruim 60 huishoudens te Moiwana van 1x24 uur stroom voorzien

07-10-2021

Het dorp Moiwana in het district Marowijne is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS). Hiermee zijn ruim 60 huishoudens van duurzame elektriciteit voorzien. Dit gebeurde onder toeziend oog van de Vicepresident van de Republiek Suriname, Ronnie Brunswijk, de waarnemend directeur Energie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Thelma Douglas-Pinas, de President-commissaris van de EBS, Leo Brunswijk, de Districtscommissaris Clyde Hunswijk, de Technisch directeur van de EBS Marcel Eijndhoven en het Assemblée lid Genevievre Jordan. Ook de voorzitter van de stichting Moiwana, André Ajentoena, en delen van de lokale gemeenschap waren aanwezig. 

“Binnen de werking van de economie is productiviteit enorm belangrijk.”, geeft waarnemend Energiedirecteur Thelma Douglas- Pinas aan. “Verhoogde productieontwikkeling betekent inkomstenverhoging voor ons land Suriname. Energievoorziening is daarbij niet weg te denken.”, vervolgt de directeur.  Douglas-Pinas verwijst ook naar doel zeven van de Sustainable Development Goals (SDG), waarbij duurzame energievoorziening voor een ieder wordt geproclameerd. In dit kader vervult het productie ministerie, NH, een faciliterende rol, wat in de nabije toekomst ook zal resulteren in elektrificatievoorziening van nog 110 dorpsgemeenschappen. “Momenteel wordt eveneens in de districten Nickerie, Paramaribo en Brokopondo gewerkt aan de stroomvoorziening, waarna de overige districten worden aangedaan.”, geeft Douglas aan.

De ingebruikname van de elektrificatie vond plaats op zaterdag 2 oktober 2021. Binnen afzienbare periode worden ook de dorpen Papatam en Maleka Kampu van duurzame elektriciteit voorzien.