Power China  bij NH-minister op werkbezoek; Fase II Microgrid Photovoltaic Project besproken

Power China bij NH-minister op werkbezoek; Fase II Microgrid Photovoltaic Project besproken

29-11-2021

In het belang van de uitvoering van fase II van het Village Microgrid Photovoltaic Project, hebben vertegenwoordigers van het nutsbedrijf Power China aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, een werkbezoek gebracht. Tijdens deze bijeenkomst is ingegaan op zowel  technische- als logistieke aspecten van het zonne-energieproject dat in de dorpen langs de Tapanahony rivier zal worden uitgevoerd.

Fase II van het zonne-energieproject is een clusterproject waarbij 16 dorpen langs de Tapanahony rivier van 1x 24 uur hernieuwbare energie zullen worden voorzien. Dit, middels het opzetten van hybride zonne-energiesystemen met de mogelijkheid voor batterijopslag. Dit betekent dat de door zonne-energie geladen batterijen de dorpen na zonsondergang van elektriciteit zullen voorzien. Bij het bereiken van een bepaald batterijniveau, zal automatisch een generator voor de stroomvoorziening worden aangeschakeld. Dit resulteert er tegelijkertijd ook in, dat de accu’s wederom worden opgeladen.

Het Village Microgrid Photovoltaic project II zal in vijf fasen worden uitgevoerd en vloeit voort uit de tweede samenwerkingsovereenkomst, gesloten tussen Suriname en Power China. Eerder zijn door het bedrijf Power China soortgelijke projecten uitgevoerd te Guyaba en PikinSlee, met als resultaat 1x24 uur stroom. Het Village Microgrid Photovoltaic project dat bijdraagt aan schone- en groene energievoorziening van het binnenland, zal rond het jaar 2024 volledig zijn uitgevoerd en wordt volledig door de Surinaamse overheid gefinancierd. Het bezoek aan de NH-bewindsman is op 24 november 2021 afgelegd.