Papatam en omgeving aangesloten op EBS-netwerk

Papatam en omgeving aangesloten op EBS-netwerk

14-12-2021

De bewoners van Akoloi kondre kijken toe, hoe dvoorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Marinus Bee tezamen met minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en president-commissaris, Leo Brunswijk, van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS), een ceremoniële handeling verricht. Hierna wordt de schakelaar omlaag gehaald en is het ressort Papatam in het district Marowijne op 12 december 2021 van 1x 24 uur stroom voorzien. Ook is de Overheid hiermee een stap dichter bij de realisatie van doel 7 van de Sustainable Development Goals (SDG) dat energie voor iedereen propageert.

Met de aanleg van 3,5 km aan hoogspanning en 9 km laagspanning hebben de 50 aanwezige huishoudens de beschikking over elektriciteit verkregen. Vice -president  Ronnie Brunswijk sprak van een heugelijke gebeurtenis en greep het moment aan om Technisch directeur Marcel Eijndhoven van de EBS en het team te complimenteren voor de voortvarende wijze waarop de elektrificatievoorziening steeds weer tot stand is gebracht.

Minister David Abiamofo gaf aan dat voor Marowijne de optie is uitgewerkt om diverse dorpen aan te sluiten op het netwerk van de EBS. Volgens de NH-bewindsman is eveneens in delen van het district Para en Brokopondo voor deze mogelijkheid gekozen. Dit, vanwege de reeds bestaande infrastructuur van de EBS, waarvoor slechts uitbreiding nodig is.

Zowel minister Saskia Walden van Economische Zaken Ondernemerschap en Technische Innovatie (EZOTI) als minister Parmanand Sewdien van Landbouw Veeteeld en Visserij (LVV), attendeerden de gemeenschap op de economische voordelen die voortvloeien uit de beschikbaarheid van elektriciteit. Ook DNA- lid Genevievre Jordan en districtscommissaris Clyde Hunswijk van Marowijne- Noordoost spraken de gemeenschap toe over de geboden kansen tot welvaart en welzijn.

Volgens Kapitein Frans Jordan is met de komst van elektriciteit een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. De kapitein spreekt de hoop uit dat de nazaten zich committeren aan de ontwikkeling en opbouw van het gebied.

Met het project is 500.000 Amerikaanse dollar gemoeid gegaan. Er zijn onder andere transformatoren en armaturen aangeschaft. Eerder, in oktober 2021 werd de eerste paal geheid.