Delegatie IDB bij minister David Abiamofo op kennismakingsbezoek

Delegatie IDB bij minister David Abiamofo op kennismakingsbezoek

25-02-2021

Een delegatie van de Inter-American Development Bank (IDB) heeft op donderdag 25 februari 2021 aan minister David Abiamofo een kennismakingsbezoek gebracht. Tot de afgevaardigden behoorden de country representative, Dhr. Antonio Gonçalves,  de Chief of Operations, Mw. Mariko Russell, en de energie specialist, Dhr. Jordi Abadal Colomina.

Tijdens deze bijeenkomst zijn onder meer de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie voor het binnenland van Suriname besproken. De uitdaging ligt in het duurzaam beheren van reeds geïmplementeerde en te installeren zonne-energiesystemen. Derhalve is de NH- minister alsook de vertegenwoordiging van de IDB het ermee eens dat training, bewustwording op het gebied van ownership, en management van de systemen van eminent belang is. In dit kader zal middels community engagement conform de Free Prior and Informed Consent-regels de betrokkenheid met gemeenschappen opgang worden gebracht. 

De delegatie ging verder ook in op de mogelijkheden om voor de kustvlakte programma’s te ontwikkelen ter financiering van zonne-energie systemen voor individuele huishoudens. Dit, ter bevordering van energie –efficiëntie en milieuvriendelijke energie systemen. Zowel Minister Abiamofo als de IDB delegatie gaven te kennen op zowel technisch als financieel vlak de goede samenwerking verder te willen uitdiepen en voortzetten de komende jaren. Er zal regelmatig overleg plaatsvinden voor de monitoring van de samenwerking van reeds lopende projecten.