Bewoners van Alfonsdorp van 1x24 uur stroom voorzien

Bewoners van Alfonsdorp van 1x24 uur stroom voorzien

21-08-2021

Bewoners van Alfonsdorp in het district Marowijne hebben toegang tot 1x 24 uur stroom van de N.V. Energiebedrijven Suriname, EBS.  Op zaterdag 21 augustus 2021 is op ceremoniële wijze de elektrificatie in gebruik genomen. President Chandrikapersad Santokhi haalde in het bijzijn van Vice-President Ronnie Brunswijk de schakelaar omlaag, waarna Alfonsdorp onder gejubel en applaus werd verlicht.

Onder de aanwezigen bevonden zich ook, minister Albert Jubitana van het ministerie van Transport Communicatie & Toerisme (TCT), de Voorzitter van De Nationale Assemblee Marinus Bee, Waarnemend directeur Energie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Thelma Douglas-Pinas, President-commissaris van de EBS, Leo Brunswijk en Technisch directeur van de EBS, Marcel Eijndhoven. Verder bevonden zich ter plaatse de Districtscommissaris, Clyde Hunswijk, kapitein Margriet Biswane van Alfonsdorp, functionarissen en bewoners van het dorp.

Volgens Thelma Douglas- Pinas, is in doel zeven van de Sustainable Development Goals (SDG) opgenomen dat een ieder in 2030 toegang tot energie moet hebben verkregen. “Echter, het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) streeft ernaar om nog vóór 2024 heel Suriname van stroom te voorzien.” Met de komst 1x24 uur elektriciteit wordt volgens Douglas- Pinas, ook aan Alfonsdorp de kans tot duurzame maatschappelijke en economische ontwikkeling geboden. De directeur bracht verder onder de aandacht van de bewoners dat de realisatie van projecten zoals de energievoorziening een samenspel is waarbij diverse actoren, maar bovenal de dorpsbewoners, betrokken zijn en een belangrijke rol vervullen.

Het startsein van het elektrificatieproject te Alfonsdorp werd op vrijdag 18 juni 2021 gegeven. Binnen afzienbare periode zullen ook omliggende dorpen worden voorzien van 1x24 uur elektriciteit.