Ministerie van NH publiceert EITI-rapport 2017

Ministerie van NH publiceert EITI-rapport 2017

31-12-2019

Met de toetreding tot de EITI (Extractive Industries Transparency Initiative) heeft Suriname de verplichting om een transparant beleid te voeren binnen de extractieve sector. Een van onze committeringen daarbij is om jaarlijks het EITI- rapport te produceren en deze openbaar te maken. In het kader hiervan is het EITI- rapport handelend over het fiscaal jaar 2017, na goedkeuring van de Multi Stakeholders Group (MSG), vanaf 31 december 2019 toegankelijk voor het publiek.

Het rapport is geplaatst op de Suriname EITI-website: http://eitisuriname.org/en kan gedownload worden door belanghebbenden. In dit rapport zijn de financiële, juridische en andere informatie over de aardolie- en de mijnbouwsector van ons land vervat. Voor de samenstelling is verantwoordelijk de onafhankelijke administrateur, BDO, dit in nauwe samenwerking met alle relevante stakeholders.

De MSG is belast met het toezicht op de toepassing en de implementatie van de EITI-standaard in Suriname. Het eerste EITI-rapport voor Suriname, handelt over het fiscaal jaar 2016 en is op 24 mei 2019 overhandigd aan de minister van NH, Sergio Akiemboto en de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Op dezelfde dag werd de Suriname EITI-website, gelanceerd door minister Akiemboto. Suriname is op 24 mei 2017 één van de landen die de EITI- standaard geïmplementeerd heeft voor de extractieve sector, o.a. de aardolie en de mijnbouwsector.