Invoering Hernieuwbare zonne-energie’ voor de leefgemeenschappen in het Binnenland.

Invoering Hernieuwbare zonne-energie’ voor de leefgemeenschappen in het Binnenland.

22-07-2019

Een van de hoogste prioriteiten van deze regering is om het Binnenland te voorzien van energie. In het kader hiervan is er een delegatie onder leiding van de minister van NH, Sergio Akiemboto op 17 en 18 juli 2019 afgereisd naar de dorpen, Pelelu Tepu en Coeroeni, het Zuid-Westen van het district Sipaliwini. Dit bezoek is gebracht in verband met de uitvoering van het project Hernieuwbare zonne-energie’ voor de leefgemeenschappen in het Binnenland. Deze ontwikkeling brengt met zich mee dat de diverse dorpen de beschikbaarheid over 1x 24 uur stroomvoorziening zullen hebben gedurende 7 dagen in de week.

 

Gezien het feit dat de energievoorziening onder toezicht is van de Overheid, is na een succesvolle implementatie het ‘Project Hernieuwbare zonne-energie Pelelu Tepu’, op 18 juli formeel overgedragen aan de Staat. Dit vond plaats middels de ondertekening van het Protocol van overdracht door de directeur van ACT-S, Minu Parahoe en de NH-minister.

Na de geslaagde invoering van het Hernieuwbare zonne-energie project  te Pelele Tepu,  is ook besloten hetzelfde solarsysteem in het dorp Coeroenie  te implementeren. Daarom werd op 17 juli een veldbezoek gebracht aan Coeroenie om het symbolisch startsein voor het tweede hernieuwbare zonne-energie project te gegeven. Dit geschiedde door het ceremonieel plaatsen van het laatste zonne-energie paneel op de solarplant door de NH-topman en konden de aanwezigen op dat moment ook de eerste lichtpunten aanschouwen. Voor Akiemboto was het een grote eer om de kick-off te mogen doen.

De bewindsman is het team van ACT-S zeer erkentelijk voor hun rol in het geheel proces van de 2 dorpen. De minister maakt zich sterk om samen met zijn collega ministers te werken aan duurzame ontwikkeling voor de bewoners van het binnenland. Akiemboto benadrukte dat naast Energie de andere relevante prioriteitsgebieden waarop gefocust wordt: schoon drinkwater, communicatie en transport zijn.