Hennepteelt een feit

Hennepteelt een feit

30-08-2019

Door het ondertekenen van de Memorandum of Understanding (MoU) is de Hennepteelt een feit geworden. Op maandag 26 augustus jongstleden hebben de minister van Natuurlijke Hulpbronnen(NH), Sergio Akiemboto en zijn collega van Volksgezondheid, Antoine Elias,hiervoor een MoU ondertekend. Het doel is om een samenwerking te bewerkstelligen tussen het bedrijf InVitroPlants, resorterende onder Grassalco NV, voor het produceren van cannabis plantjes en zaden die bestemd zullen zijn voor kleine- en middelgrote telers in Suriname.

Volgens de NH-minister heeft de Hennepteelt voordelen voor de economie van het land. Wereldwijd is dit product zich aan het ontwikkelen. Maar, geeft Akiemboto toe, dat er hiervoor wetgeving nodig is om dit traject te organiseren. Daartoe heeft het ministerie van Volksgezondheid er de afgelopen periode aandacht aan besteedt. Om over te gaan tot de uitvoering zijn enkele randvoorwaarden gesteld. Een belangrijke daarvan is de levering van kwalitatief plant materiaal, waardoor er regelmatig voldoende geproduceerd kan worden. InVitroPlant is namelijk de geschikte partner voor de uitvoer van dit project. De NH- bewindsman is er zeker van dat InVitroplant dit aankan en hiervoor haar deskundigen zal inzetten. Gaandeweg zal er gekeken worden om ook het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij (LVV) bij te betrekken aan dit gebeuren.

Hennepteelt, die onder andere ingezet wordt voor de productie van vezel, medicijnen en kleding, is naast goud significant aan het uitgroeien. Een reden dus, waarom naar zeggen van de minister hierin kan worden geïnvesteerd. Bovenal is het gebruik van de Hennepteelt milieu vriendelijk. Ook de minister van Volksgezondheid is de mening toegedaan dat de Hennepteelt wereldwijd aan het stijgen is, vandaar dat hij geen twijfels heeft voor het ondertekenen van deze MoU.

Kennismakingsbezoek

Eerder dit jaar bracht de voorzitter van het Advies- en Monitoringsorgaan Wetenschappelijk Onderzoek Hennepteelt, Boy Guardiola, een kennismakingsbezoek aan minister Akiemboto. Tijdens dit bezoek heeft Guardiola de NH-topman geïnformeerd over de status met betrekking tot de opzet van de hennep industrie voor ons land.

Guardiola maakte daarbij onder andere het doel welke zijn organisatie heeft kenbaar, namelijk; Suriname economische voordeel te laten halen uit de booming industriёle en medische hennep industrie. De heersende paradigma’s binnen de samenleving moet geminimaliseerd worden en de maatschappelijke weerstanden ten aanzien van de implementatie van de Canabis Industrie in ons land moet weggenomen cq vermindert worden. Ook de wetgeving moet volgens Guardiola gewijzigd worden.