Goudkwestie Nieuw Koffiekamp rationeel oplossen

Goudkwestie Nieuw Koffiekamp rationeel oplossen

07-08-2019

Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen benadrukt dat de vraagstukken of conflictsituaties binnen de goudsector in het dorp Nieuw Koffiekamp rationeel opgelost moeten worden. “Er valt een dode te betreuren, maar we moeten dit moment aangrijpen niet om vijandig te zijn en blijven, maar juist om een bijdrage te leveren aan een duurzame oplossing.” Dit zegt hij naar aanleiding van een overleg dat president Desiré Bouterse het afgelopen weekend heeft gehouden met partijen in verband met recente conflicten in het gouddorp.

De president heeft zaterdag in het Brokobaka resort de familie van de goudzoeker, die bij het recente incident tussen Rosebel Gold Mines en goudzoekers is omgekomen, ontvangen. Het staatshoofd heeft een gesprek gevoerd met de nabestaanden. De president heeft de familie gecondoleerd voor het smartelijk verlies en heeft de nabestaanden toegesproken. Tijdens het gesprek heeft de familie enkele pijnpunten en verwachtingen aangekaart. De president is vervolgens ingegaan op de pijnpunten en verwachtingen en heeft de familie meegedeeld dat de regering bereid is te ondersteunen om hun dierbare de laatste eer te bewijzen. Beide partijen tonen begrip en wederzijds respect voor elkaar. Het gesprek is succesvol verlopen.

Minister Akiemboto roept de totale samenleving op om oplossingsgericht zaken te benaderen, in het bijzonder zij die nauw betrokken zijn. “We leven mee met de familie. Laten wij de situatie niet verergeren door dingen te roepen die gaan leiden tot rassenhaat of verdeling of verscheuring van de Surinaamse natie. Er zijn grotere problemen in de wereld; wereldoorlogen, crisissituaties, die zijn opgelost. Ook dit vraagstuk zullen wij als land moeten oplossen. Het is gebeurd. Hoe gaan we met elkaar verder en hoe kunnen we ervoor zorgdragen om herhaling hiervan uit te sluiten.”

De minister zegt verder dat alle partijen betrokken bij het recente incident schade hebben geleden. De familie van de overledene zijn hun geliefde kwijt, Rosebel Gold Mines en ook Suriname ondervindt financiële- en imagoschade. “We moeten voorkomen dat de schade steeds toeneemt.” De bewindsman is er voorstander van dat er binnen de gegeven omstandigheden middels dialoog uitgekeken wordt naar een duurzame oplossing. Hierbij dient vanwege de gevoeligheid de nodige voorzorg in acht genomen te worden, om te komen tot een oplossing die bevredigend is voor alle partijen. “De kunst is niet in het vallen, maar in de manier hoe wij opstaan en hoe wij sterker worden en vooruitgaan met dit land.”